Gå til indhold
Renteinformation 20. januar 2023

Blogindlæg -

Renteinformation 20. januar 2023

Efter et turbulent 2022 er året startet med et mindre rentefald i den lange ende af det globale rentemarked. Det er primært de seneste tal for udviklingen i inflationen, der er årsag til rentefaldet. Tallene viser en lavere stigningstakt for inflationen i både USA, Eurozonen og Danmark, og investorerne har derfor genvundet en smule optimisme. På baggrund af inflationstallene har der været udtalelser og kommentarer fra centralbankerne i USA og Eurozonen, der af markedet bliver tolket som indikation af, at tempoet for renteforhøjelser kan blive sat ned i 2023. Der er møde i den amerikanske centralbank (FED) den 1. februar, og her forventer analytikerne en ”normal” forhøjelse på 0,25%. I løbet af 2022 hævede FED renten med 0,75% adskillige gange, hvilket historisk er meget usædvanligt. Så en renteforhøjelse på 0,25% kan indikere, at FED nærmer sig afslutningen på renteforhøjelsescyklus i denne omgang.

For den europæiske centralbanks (ECB) vedkommende er der møde den 2. februar. Her ser det lige nu ud til, at der kommer yderligere en 0,50% forhøjelse, hvorefter tempoet forventeligt sættes ned til 0,25% på det efterfølgende møde den 16. marts. Markedets forventninger til ECB har i den forløbne uge været medvirkende til at forstærke det rentefald, der er sket siden starten af året. Desuden har den japanske centralbanks (BOJ) beslutning om at holde renten uændret på -0,1% forstærket faldet i de lange renter yderligere, da markedet havde ventet en renteforhøjelse.

I takt med at DKK er svækket mod EUR i løbet af den seneste uge, forventer markedet nu, at Danmarks Nationalbank den 2. februar vil følge trop på ECBs renteforhøjelse.
DISCLAIMER

Til rentegraferne anvendes 3M CIBOR og swaprenter baseret i DKK. Swaprenter i DKK er de markedsmæssigt mest likvide og anvendte renter i det danske rentemarked. Swaprenterne med et tillæg eller et fradrag er grundlaget for fastsættelsen af renten på fastforrentede lån i KommuneKredit.

Rentegraferne viser udviklingen i hhv. 3M CIBOR og DKK-renteswaps med fast rente. En renteswap med fast rente er en aftale mellem to parter, hvor man udveksler CIBOR rente med fast rente over en given tidshorisont over 1 år. Renteswaps er meget likvide og er almindeligt anvendt i det danske rentemarked.

CIBOR-renter og swaprenter – med et tillæg eller fradrag - er grundlaget for prisfastsættelse af KKcibor og KKfast lån i KommuneKredit.

Pressekontakt

Jens Lundager

Jens Lundager

Pressekontakt Administrerende direktør 33697622