Gå til indhold
Ugentlig Renteinformation

Blogindlæg -

Ugentlig Renteinformation

Den amerikanske centralbank (FED) hævede som ventet renten med 0,75% på deres møde tidligere på ugen. Det er bemærkelsesværdigt, at FED på kun 4 måneder har hævet renten op på et niveau, som anses for et neutralt niveau for amerikansk økonomi. FED præsenterede ikke nye økonomiske prognoser, så fokus var i stedet på den efterfølgende pressekonference med FED-chef Powell. Fokus for FED er stadig udviklingen i inflationen, hvor FEDs største prioritet er at få nedbragt den fra de nuværende 9,1%. FED lægger stadig vægt på styrken i amerikansk økonomi, men tilføjer at kommende rentebeslutninger vil være afhængige af de økonomiske nøgletal for vækst, ledighed og inflation.

Væksten i USA har udvist svaghedstegn på det seneste med negativ vækst i både 1. og 2. kvartal i år. Der vil derfor frem til det næste møde i FED den 21. september være ekstra opmærksomhed på de 3 nævnte nøgletal. I skrivende stund forventer markedet, at FED hæver renten med mindst 0,50% til september, og at tempoet i renteforhøjelser derefter bliver mere afdæmpet resten af året.

Investorerne har den seneste måned haft megen opmærksomhed rettet mod risikoen for en økonomisk tilbagegang. Derfor er tendensen i de lange renter vendt fra at være stigende til at være faldende. Det har det seneste møde i FED ikke ændret på.

Ligeledes ventes den europæiske centralbank (ECB) at fortsætte med de planlagte renteforhøjelser for at dæmpe udviklingen i inflationen. Dog forventer analytikere, som KommuneKredit er i kontakt med, at størrelsen og mængden af renteforhøjelser vil afhænge af den økonomiske udvikling i Europa. Næste møde i ECB er den 8. september. Her ser markedet i skrivende stund en renteforhøjelse på op mod 0,5%, så ECBs rente kan komme op på 0,50% fra de nuværende 0%. Tempoet i ECBs renteforhøjelser forventes efterfølgende også at blive sat ned. Op til mødet i september vil investorerne også nøje følge udviklingen i tal for vækst, ledighed og inflation.

Hæver ECB renten kommer det formentligt til at betyde, at Nationalbanken hæver renten tilsvarende. Nationalbankens renter vil dermed ligge i positivt territorie for første gang i mange år.

De korte DKK pengemarkedsrenter ventes at følge udviklingen i Nationalbankens renter.

Ugentlig Renteinformation udkommer næste gang 19. august.
DISCLAIMER

Til rentegraferne anvendes 3M CIBOR og swaprenter baseret i DKK. Swaprenter i DKK er de markedsmæssigt mest likvide og anvendte renter i det danske rentemarked. Swaprenterne med et tillæg eller et fradrag er grundlaget for fastsættelsen af renten på fastforrentede lån i KommuneKredit.

Rentegraferne viser udviklingen i hhv. 3M CIBOR og DKK-renteswaps med fast rente. En renteswap med fast rente er en aftale mellem to parter, hvor man udveksler CIBOR rente med fast rente over en given tidshorisont over 1 år. Renteswaps er meget likvide og er almindeligt anvendt i det danske rentemarked.

CIBOR-renter og swaprenter – med et tillæg eller fradrag - er grundlaget for prisfastsættelse af KKcibor og KKfast lån i KommuneKredit.

Pressekontakt

Jens Lundager

Jens Lundager

Pressekontakt Administrerende direktør 33697622